Posodobljeno 4. 1. 2022
2 minuti branja
  1. Prepričajte se, da ga niste založili
  2. Prijavite izgubljeno vozniško dovoljenje na izgubljeno-najdeno.si
  3. Pojdite nazaj po isti poti
  4. Naročilo in cena novega vozniškega dovoljenja

1. Prepričajte se, da prometnega dovoljenja niste založili

Zgodi se, da vozniško dovoljenje pospravimo na drugo mesto. Preden začnete z iskanjem, preverite ostala mesta na katerih bi se lahko nahajalo in se prepričajte, da ga niste le založili.

Najprej preglejte prostor in okolico, kjer ponavadi shranjujete vozniško dovoljenje. Iščite ga sistematično, tako da vsako mesto pregledate temeljito in le enkrat.

2. Prijavite izgubljeno vozniško dovoljenje na izgubljeno-najdeno.si

Pred prijavo izgubljenega vozniškega dovoljenja preverite seznam najdenih predmetov. Mogoče je kdo že našel vaše prometno dovoljenje in ga objavil na strani.

Izguba prometnega dovoljenja - kako ga poiskati na izgubljeno-najdeno.si.
  1. Za hitrejši pregled lahko predmete filtrirate.

Če vašega vozniškega dovoljenja ni med njimi, ga lahko v 2 minutah brez predhodne registracije prijavite kot izgubljenega. Vaša objava bo prikazana tisočim uporabnikom in avtomatsko deljena na treh socialnih omrežjih.

Izguba vozniškega dovoljenja ni težava, če si pomagate z izgubljeno-najdeno.si.
  1. Možnosti za vračilo si lahko dodatno izboljšate tako, da ga še sami delite z gumbi za deljenje na socialnih omrežjih.
  2. S klikom na povezavo lahko kopirate okrajšano povezavo do predmeta.

Takoj ko vas kontaktira najditelj, boste prejeli e-poštno obvestilo. Za vrnitev se lahko dogovorite kar na strani, ali pa si le izmenjate kontaktne podatke.

3. Pojdite nazaj po isti poti

Če se je izguba prometnega dovoljenja zgodila nedavno, je verjetno še vedno na istem mestu.

Pomislite, kje ste bili in kaj ste počeli preden ste ugotovili, da nimate prometnega dovoljenja. V mislih se pomikajte nazaj, do trenutka, ko ste ga še imeli. Sprehodite se po enaki poti in bodite pozorni na mesta, na katerih bi se lahko nahajalo.

Če ste v tem času obiskali storitveno dejavnost, vprašajte zaposlene, če so našli vaše vozniško dovoljenje.

4. Naročilo in cena novega vozniškega dovoljenja

O izgubi vozniškega dovoljenja morate najprej obvestiti policijo in potem z zapisnikom najkasneje v 8 dneh oditi na upravno enoto. Tam lahko vložite vlogo za pridobitev vozniškega dovoljenja, za katero ni časovnih omejitev, dobite pa jo na upravni enoti.

Delovne čase in kontaktne podatke upravnih enot, ki sprejemajo vlogo lahko najdete tukaj.

Za oddajo vloge potrebujete:

  • veljavno zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo morotnih vozil določene kategorije,
  • potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu, ki ga upravna enota lahko pridobi tudi iz uradnih evidenc,
  • fotografijo velikosti 35 x 45 mm,
  • spričevalo o temeljnih kvalifikacijah, če ste poklicni voznik,
  • potrdilo o uspešno opravljenem tečaju o varnem delu s traktorjem in traktorskimi priključki, če želite vozniški izpit za kategorijo F.

Ob izgubi se izda novo prometno dovoljenje (dvojnik), ki se označi s kodo skupnosti in številko pogrešanega dovoljenja. Podatek, da je bilo vozniško dovoljenje izgubljeno, se vodi v registru še tri leta od poteka roka, za katerega je bilo izgubljeno dovoljenje izdano.

Vlogo za izdajo dvojnika lahko umaknete do vročitve novega vozniškega dovoljenja.

Cena novega dovoljenja je 1,23€, plačati pa boste morali še upravno takso. Ta znaša 25,44€ za prvo pogrešitev. Če je na podlagi okoliščin, ki jih navedete ob prijavi ugotovljeno, da je bilo dovoljenje pogrešeno zaradi neskrbnosti, boste plačati dvakratno vrednost upravne takse. V primeru izgube vozniškega dovoljenja, je odgovornost za izgubo vedno na vas. V primeru kraje se ta ugotavlja na podlagi okoliščin. Če podate lažno izjavo glede okoliščin, vas lahko doleti globa od 400 do 830€.

Ob vsaki naslednji pogrešitvi v obdobju petih let boste morali plačati štirikratno vrednost upravne takse in izdano vozniško dovljenje bo veljavno le 1 leto.

Če vozniško dovoljenje najdete naknadno, ste ga dolžni odnesti na upravno enoto v evidentiranje najdbe in uničenje.

Vam je članek pomagal? Delite ga z drugimi in pomagajte še komu.
Ste izgubili vozniško dovoljenje?
Prijavite izgubljeno vozniško dovoljenje v največji slovenski bazi izgubljenih in najdenih predmetov ter živali. Brez predhodne registracije! Prijava je preprosta in vam vzame le 2 minuti, objavo pa vidi na tisoče uporabnikov.
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Preberi več