izgubljeno-najdeno.si veliko pozornosti posveča zaščiti vaših osebnih podatkov. Z vašimi podatki ravnamo z največjo možno skrbnostjo in varnostjo ter skladno z veljavnimi predpisi v Republiki Sloveniji s področja varstva osebnih podatkov, predvsem pa skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Obdelavo podatkov izvajajo le za to pooblaščene osebe. Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov ureja zbiranje in obdelavo osebnih podatkov, ki jih pridobivamo ob dostopanju do spletnih strani izgubljeno-najdeno.si. Obdelava se izvaja na podlagi ene izmed zakonitih pravnih podlag.

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov

V kolikor imate kakršna koli vprašanja glede naše Politike zasebnosti in varovanja osebnih podatkov ali obdelave vaših osebnih podatkov, se lahko kadarkoli obrnete na našo pooblaščeno osebo za varstvo podatkov, in sicer na e-poštni naslov dpo@izgubljeno-najdeno.si.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov

Osebni podatki so vsi podatki, ki identificirajo posameznika, kot na primer e-pošta. Vaših osebnih podatkov ne pridobivamo brez vašega prostovoljnega soglasja in posredovanja podatkov (vnos podatkov v za to predvidene obrazce z namenom registracije na portalu izgubljeno-najdeno.si, zagotavljanja podpore pri dostopanju do vsebin izgubljeno-najdeno.si, izpolnjevanja zakonskih obveznosti itd.). Ob posredovanju vaših osebnih podatkov se strinjate z njihovo obdelavo v obsegu in z namenom, za katerega ste osebne podatke posredovali. Več o namenih obdelave si preberite v nadaljevanju.

Nameni obdelave podatkov in prenos osebnih podatkov

izgubljeno-najdeno.si lahko vaše osebne podatke obdeluje na podlagi izrecne privolitve oziroma vaše podaje soglasja z namenom registracije in kreiranja vašega računa na portalu izgubljeno-najdeno.si. S podajo soglasja se strinjate, da vaše podatke uporabljamo za sistemsko in tehnično obveščanje, za ponujanje storitev, ki so namenjene registriranim uporabnikom ter za komuniciranje preko e-pošte.

Vaši podatki se lahko obdelujejo z namenom registracije, objave predmeta, pošiljanja sporočil in drugih funkcij za spletnih straneh izgubljeno-najdeno.si. Vaše podatke lahko obdelujemo tudi na zakonski podlagi in v sklopu zagotavljanja zakonitega interesa (varovanja omrežja, preprečevanja goljufij ipd.).

Obveščamo vas, da so vaši osebni podatki lahko dostopni tudi našim preverjenim pogodbenim obdelovalcem. Slednji so družbe, ki nam omogočajo razvoj in vzdrževanje spletnih strani, zagotavljanje plačilnih storitev, pošiljanje e-pošte ipd. Pri vsakem posredovanju vaših osebnih podatkov poskrbimo za ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe z namenom zaščite vaših osebnih podatkov. Podatke ne posredujemo tretjim osebam, ali prenašamo v tretje države, v kolikor za tak prenos nimamo vašega izrecnega soglasja oziroma ustrezne pravne podlage. Podatki se lahko prenašajo v tretje države v primeru elektronske komunikacije preko zunanjih ponudnikov storitve, izvajanju plačilnih storitev, ipd.

Na podlagi mednarodnih pogodb, predpisov EU ter nacionalnih zakonov lahko vaše podatke posredujemo pooblaščenim osebam in pristojnim državnim organom, ki za pridobivanje in obdelavo podatkov razpolagajo z ustrezno pravno podlago v svojih zakonskih predpisih.

Anonimiziranih in izbrisanih podatkov ni več možno povezati z uporabnikom, ki je takšne osebne podatke posredoval, zato se pri njihovi obdelavi ne uporablja ta Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov.

Piškotki

Piškotki niso nič novega, vsi uporabniki spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Pomembno je le to, da zakonodaja v tem delu predvideva specifične načine obveščanja in soglašanja uporabnikov z njihovo rabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta. Njihov namen je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, s katerim uporabnik obiskuje spletna mesta - zato lahko shranjevanje piškotkov po želji omejimo ali onemogočimo že s pomočjo nastavitev v brskalniku.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvo gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Kaj smo pripravili na izgubljeno-najdeno.si?

Na izgubljeno-najdeno.si smo pripravili prilagojene rešitve za registrirane in neregistrirane uporabnike. Vsem uporabnikom se ob prvem prikazu strani izgubljeno-najdeno.si pojavi obvestilo o piškotkih. V obvestilu lahko izberete, da se strinjate z uporabo piškotkov, ali pa zapustite spletno mesto. Spletno mesto izgubljeno-najdeno.si uporablja sledeče piškotke:

  1. Lastni ali t.i. “first party” piškotki - so piškotki upravljavca spletnega mesta izgubljeno-najdeno.si. To so predvsem obvezni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta izgubljeno-najdeno.si., saj brez njih uporaba slednjega ni mogoča. Ti piškotki uporabniku tudi omogočajo, da si izgubljeno-najdeno.si zapomni že vnešene podatke, ki so potrebni ob ponovnem obisku, za merjenje obiskanosti in spletno analitiko izgubljeno-najdeno.si ipd.
  2. Drugi ali t.i. “third party” piškotki – so piškotki tretjih ponudnikov, ki so potrebni za dostop do vsebin tretjih oseb na spletnem mestu izgubljeno-najdeno.si. Med takšne piškotke štejemo oglaševalske piškotke tretjih oseb, piškotke za socialne vtičnike ipd.
  3. Začasni oziroma sejni piškotki ali t.i. “session cookies” – so piškotki, ki se naložijo za čas seje in se po zaprtju seje oziroma spletnega brskalnika uporabnika avtomatsko izbrišejo. Uporabljamo jih za dostop do začasnih informacij.
  4. Trajni oziroma shranjeni piškotki ali t.i. “persistent cookies” – so piškotki, ki ostanejo shranjeni na napravi uporabnika daljše obdobje (do izteka roka ali do izbrisa piškotka s strani upoabnika). Shranjeni lahko ostanejo tudi več dni, mesecev ali let po zaprtju seje oziroma spletnega brskalnika. Z njihovo pomočjo si zapomnimo uporabniške podatke potrebne za ohranjanje prijave na spletnem mestu ali za izboljšanje naših storitev glede na način uporabe spletnega mesta uporabnika (ta informacije je anonima in ne beležimo vaših osebnh podatkov) ipd.

Izbira, da dovoljujete piškotke se bo shranila na posamezni napravi, na kateri ste jih dovolili.

Katere piškotke vsebuje spletno mesto izgubljeno-najdeno.si in zakaj jih uporabljamo?

Piškotki, ki jih uporabljamo so namenjeni za:

  1. potrdilo, da dovoljujete piškotke,
  2. registracijo in prijavo,
  3. dostop do vsebine, ki je namenjena samo registriranim uporabnikom izgubljeno-najdeno.si,
  4. da izboljšamo varnost in hitrost nalaganja izgubljeno-najdeno.si,
  5. piškotke uporabljamo tudi v svojih storitvah oglaševanja, ipd.
Izdajatelj Oznaka piškotka Veljavnost Namen
izgubljeno-najdeno.si PHPSESSID Poteče ob koncu seje Parameter, s katerim je prijava v portal izgubljeno-najdeno.si veljavna do konca seje.
izgubljeno-najdeno.si piskotki 100 let Potreben za prikaz obvestila o piškotkih.
izgubljeno-najdeno.si IN_auth_token 1 leto Avtomatksa prijava, če dovoljujete piškotke.
Facebook _fbp 3 meseci Parameter za shranjevanje strani, ki jih obiščete.
Google Analytics _gid 1 dan Parameter za štetje in shranjevanje ogledov strani.
Google Analytics _ga 1 leto Parameter za shranjevanje anonimiziranih statistik.

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:

  1. Google Chrome
  2. Mozilla Firefox
  3. Samsung Internet (stran v angleškem jeziku)
  4. Microsoft Internet Explorer
  5. Microsoft Edge
  6. Opera (stran v angleškem jeziku)
  7. Safari – iOS / Mac (obe strani sta v angleškem jeziku)

Če piškotke izklopite, spletno mesto izgubljeno-najdeno.si ne bo delovalo optimalno oziroma bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletnega mesta.

Varnost

izgubljeno-najdeno.si veliko pozornosti posveča zaščiti vaših podatkov, zato pri vnosu podatkov na vseh straneh uporabljamo t.i. SSL (Secure Socets Layer) tehnologijo, ki je de facto standard v svetu in preprečuje možnost dostopa tujih oseb do podatkov, ki ste jih vnesli na svojem računalniku. Vaši podatki so zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipulacijo in nepooblaščenim dostopom s strani tretjih oseb. Ravno tako so naši zaposleni zavezani k varovanju vaših osebnih podatkov, spoštovanju veljavnih predpisov in internih pravilnikov izgubljeno-najdeno.si. Redno preverjamo sprejete zaščitne ukrepe in jih dopolnjujemo. Preverjamo tudi resničnost vaših identifikacijskih podatkov, kadar je to potrebno. Visok nivo zaščite pa dosegamo tudi z ukrepi psevodnimiziranja in anonimiziranja podatkov, ko takšni podatki še vedno dopuščajo ustrezno zagotavljanje storitve.

Rok hrambe

Vaše osebne podatke hranimo skladno s predpisanimi roki hrambe oziroma do izpolnitve namena, za katerega so bili pridobljeni. Osebne podatke pridobljene na podlagi vašega soglasja hranimo do preklica, v kolikor ni drugačen rok predviden v podanem soglasju ali določen z zakonom (daljši rok hrambe je predpisan za finančne transakcije, račune ipd.). Nekatere kategorije podatkov se hranijo dlje z namenom preprečevanja goljufij, za uveljavljanje zahtevkov ali za druge zakonite interese.

Brisanje podatkov je možno na podlagi zahtevka uporabnika posredovanega na naslov ali elektronski naslov upravljavca ali preko za to predvidenega gumba na strani Moj račun.

Pravice posameznikov

Posamezniki oziroma uporabniki portala izgubljeno-najdeno.si sami vnašate in posredujete vaše osebne podatke. Zaradi zagotavljanja točnosti in ažurnosti vaših osebnih podatkov nas nemudoma obvestite o kakršni koli spremembi na elektronski naslov podpora@izgubljeno-najdeno.si oziroma takšne spremembe vnesite neposredno na strani Moj Račun.

Obveščamo vas, da lahko podano soglasje delno ali v celoti kadarkoli prekličete. Zahtevo za preklic soglasja lahko posredujete na elektronski naslov dpo@izgubljeno-najdeno.si. O naši odločitvi vas bomo pisno obvestili. V kolikor vaši zahtevi ugodimo se bodo takšni osebni podatki nemudoma prenehali obdelovati za namen, katerega soglasje je bilo preklicano. Preklic soglasja ne vpliva na zakonitost obdelave, izvedene v skladu s soglasjem pred preklicem.

Posamezniki imate ravno tako pravico do dostopa, dopolnitve, popravka, izbrisa (pravica do pozabe), omejitve obdelave, prenosljivosti osebnih podatkov in ugovora zoper obdelavo, ki temelji na točki f) 1. odstavka 6. člena Splošne uredbe EU o varstvu podatkov ali za namene neposrednega trženja.

Seznanjamo vas, da vaše zgoraj navedene pravice niso absolutne in jih moramo izpolniti zgolj v določenih primerih. Ob uveljavljanju vaših pravic bomo najprej preverili vašo identiteto, saj navedene pravice lahko uveljavlja samo imetnik osebnih podatkov. Istočasno pa vas obveščamo, da vam bo ob uveljavitvi določenih pravic, onemogočena uporaba storitev spletnega mesta izgubljeno-najdeno.si, katerih uporaba brez vašega soglasja ni možna.

V primeru suma, da se vaši podatki ne obdelujejo skladno z veljavnimi predpisi s področja varstva osebnih podatkov, imate pravico do pritožbe pri Informacijskem pooblaščencu RS.

Avtomatizirana obdelava podatkov

Obveščamo vas, da lahko avtomatizirano obdelujemo tudi določene informacije, ki jih uporabljamo za interne raziskave, da bi izboljšali naše storitve, za statistične obdelave in iz varnostnih razlogov. Te informacije so geolokacijski podatki (v kolikor to omogočite), uporabljen spletni brskalnik in trenuten IP naslov osebnega računalnika, uporaba storitev ipd.. Obveščamo vas, da imate pravico ugovarjati sprejemanju odločitev na podlagi zgolj avtomatizirane obdelave vaših podatkov razen, ko je takšna odločitev nujno potrebna za preprečevanje zlorab na podlagi predpisov EU in nacionalne zakonodaje, za sklepanje in izvajanje pogodb med posameznikom in izgubljeno-najdeno.si ali temelji na vaši izrecni privolitvi.

Povezava na druge spletne strani

Ta politika zasebnosti se nanaša na spletno mesto izgubljeno-najdeno.si. Naše spletne strani lahko vsebujejo tudi povezave na druge spletne strani. Ob kliku na povezave drugih spletnih strani se seznanite z njihovimi politikami zasebnosti, saj izgubljeno-najdeno.si ni odgovoren za politiko zasebnosti in piškotkov ter vsebine teh povezanih spletnih strani.

Veljavnost in spremembe

Ta politika zasebnosti stopi v veljavo z dnem objave. Upravljavec si pridržuje pravico do sprememb brez kakršnegakoli predhodnega obvestila. Vse spremembe bodo objavljene na teh spletnih straneh in stopijo v veljavo z dnem objave na tem spletnem mestu.

Upravljavec vaših podatkov je:
izgubljeno-najdeno.si
E-pošta: dpo@izgubljeno-najdeno.si
Ljubljana, 5. 2. 2021

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Preberi več