Posodobljeno 4. 1. 2022
10 minut branja
  1. Pokličite izgubljen telefon
  2. Pojdite nazaj po isti poti
  3. Prijavite izgubljen telefon na izgubljeno-najdeno.si
  4. Sledite telefonu
  5. Kontaktirajte operaterja
  6. Kontaktirajte policijo
  7. Zamenjajte gesla na računih povezanih s telefonom

1. Pokličite izgubljen telefon

Prvi in najlažji korak pri iskanju izgubljenega telefona je, da pokličete vašo telefonsko številko. Če je telefon v bližini in ste imeli vključeno zvonjenje, ga boste slišali. Lahko pa se zgodi tudi, da se javi najditelj in ste z vašim iskanjem končali.

V primeru, da v bližini nimate še enega telefona, lahko uporabite spletno stran callmyphone.org. Omogoča vam, da brezplačno pokličete svojo telefonsko številko. Če se kdo oglasi, boste morali plačati stroške klica.

2. Pojdite nazaj po isti poti

Za trenutek se ustavite in pomislite, kaj ste počeli preden ste ugotovili, da je vaš telefon izginil. V mislih se pomikajte nazaj, do trenutka, ko ste ga nazadnje uporabljali.

Sprehodite se po enaki poti in bodite pozorni na mesta, na katerih bi se lahko nahajal.

Če ste v tem času obiskali restavracijo, trgovino, ali drugo storitveno dejavnost, vprašajte zaposlene, če so morda našli vaš telefon.

3. Prijavite izgubljen telefon na izgubljeno-najdeno.si

Pred objavo izgubljenega telefona preverite seznam najdenih predmetov. Obstaja možnost, da je nekdo že našel vaš telefon in ga objavil na strani.

Kako najti izgubljen telefon s pomočjo izgubljeno-najdeno.si.
  1. Za hitrejši pregled lahko izberete kategorijo Telefoni.

Če telefona ni na seznamu, ga prijavite kot izgubljenega v 2 minutah brez predhodne registracije. Takoj ko vas najditelj kontaktira boste takoj prejeli e-poštno obvestilo.

Za vrnitev se lahko dogovorite kar preko strani, ali pa si le izmenjate kontaktne podatke.

4. Sledite telefonu

Pametnemu telefonu lahko sledite preko računalnika ali druge naprave, ki ima dostop do interneta.

Poleg sledenja, lahko telefon zaklenete in na zaslonu prikažete kontaktne podatke, izbrišete podatke na njem, ali pa sprožite zvonjenje, tudi, če je v tihem načinu.

Android telefon

Telefoni s sistemom Android nudijo opcijo sledenja z Googlovo aplikacijo Find My Device. Ta se avtomatsko vključi, ko se v vašo napravo prijavite z Google računom.

Do nje lahko dostopate na povezavi android.com/find. Prijavite se z računom, ki ste ga uporabljali na vašem telefonu.

Če imate na računu vključeno preverjanje v 2 korakih, boste morali ob prijavi vnesti kodo, ki jo prejmete po SMS-u. V tem primeru morate uporabiti napravo v kateri ste že prijavljeni, ali pa poizkusite obnoviti račun, kar lahko traja od 3 do 5 dni.

Po prijavi se bo pokazal zaslon z zemljevidom, podatki o vašem telefonu in različnimi možnostmi.

Sledenje izgubljenemu Android telefonu z Google Find My Device.
  1. V levem zgornjem kotu boste videli ime telefona, kdaj je bil nazadnje viden, omrežje na katerega je povezan in preostalo baterijo. S klikom na lahko pogledate IMEI telefona.
    Klik na bo poiskal telefon in izrisal njegovo lokacijo na zemljevidu. Izrisal se bo krog s polmerom približno 30 metrov, v središču katerega se nahaja vaš telefon.
    Lokacijo telefona lahko izsledite le če je prižgan, ima vključeno lokacijo in je povezan na internet. Če telefon trenutno ne izpolnjuje teh pogojev, se bo izrisala zadnja lokacija, na kateri je bil dostopen.
  2. Predvajaj zvok vključi zvonjenje na telefonu s polno glasnostjo za 5 minut, tudi, če je nastavljen na tiho ali vibriranje.
  3. Zavaruj napravo zaklene zaslon z nastavljenim PIN-om, vzorcem ali geslom. Omogoča vam tudi da nastavite zaklepanje, če tega niste naredili na telefonu. Na zaslonu lahko izpišete tudi sporočilo in telefonsko številko na katero vas najditelj lahko pokliče.
  4. Izbriši napravo izbriše vse podatke na telefonu. Po izbrisu podatkov ne boste mogli več locirati telefona na zemljevidu.
  5. Lokacija telefona na zemljevidu.

iPhone

Aplikacija Find My iPhone je omogočena

Apple omogoča sledenje telefona preko računa iCloud, če je na telefonu omogočena aplikacija Find My iPhone.

Do nje lahko dostopate na povezavi icoud.com/find. Prijavite se z vašim Apple ID računom.

Če imate na računu omogočeno preverjanje v 2 korakih, boste morali uporabiti napravo v kateri ste že prijavljeni.

Izmed aplikacij izberite Find My iPhone in na vrhu ekrana izberite izgubljen telefon, da vidite njegovo lokacijo na zemljevidu.

Sledenje izgubljenemu iPhone telefonu z iCloud Find My iPhone.
  1. Izbira naprave. Izberite izgubljen iPhone.
  2. Ime telefona, preostala baterija in kdaj je bil nazadnje viden.
  3. Predvajaj zvok vključi zvonjenje s polno glasnostjo, tudi, če je telefon nastavljen na tiho ali vibriranje.
  4. Izgubljeni način zaklene telefon z vašo PIN kodo. Na zaslonu lahko izpišete tudi sporočilo in telefonsko številko, na katero vas najditelj lahko pokliče. Vključi se tudi lokacija, da lahko telefon izsledite. Ko je telefon v izgubljenem načinu, je Apple Pay onemogočen in z njim ni mogoče plačevati.
  5. Izbriši iPhone izbriše vse podatke na telefonu. Po izbrisu podatkov ne boste mogli več locirati telefona na zemljevidu. Če telefon odstranite iz vašega računa po tem ko z njega izbrišete vse podatke, se bo aktivacijska ključavnica (nastavitev, ki omogoča dostop do telefona samo z vašim Apple ID) ugasnila. To bo dovolilo drugim, da uporabljajo vaš telefon.
  6. Lokacija telefona na zemljevidu.

Odstranite telefon s seznama zaupanja vrednih naprav. Tako ne bo mogel več prikazovati kod za preverjanje in dostop do iCoud-a in drugih aplikacij, bo na telefonu blokiran.

Če je imel telefon kritje kraje ali izgube z AppleCare+, lahko vložite zahtevek za zamenjavo.

Aplikacija Find My iPhone ni omogočena

Find My iPhone je edina aplikacija, ki omogoča sledenje vašemu telefonu. Če je pred izgubo niste omogočili, telefona ne morete izslediti. Kljub temu pa lahko zaščitite podatke, ki so bili na telefonu.

Zamenjajte vaše Apple ID geslo. Tako boste preprečili osebi s telefonom, da dostopa do vaših podatkov v iCloudu in drugih Applovih aplikacijah.

Odstranite telefon s seznama zaupanja vrednih naprav. Tako ne bo mogel več prikazovati kod za preverjanje in dostop do iCoud-a in drugih aplikacij, bo na telefonu blokiran.

Če je imel telefon kritje kraje ali izgube z AppleCare+, lahko vložite zahtevek za zamenjavo.

5. Kontaktirajte operaterja

Sporočite operaterju, da je bil telefon izgubljen ali ukraden. Tako bo lahko zablokiral uporabo vaše SIM kartice in preprečil nastanek neželenih stroškov. Po preklicu lahko dobite nazaj svojo staro številko na novi SIM kartici.

Če ste imeli telefon zavarovan proti kraji, lahko vložite tudi zahtevo za zamenjavo naprave.

6. Kontaktirajte policijo

Vložite prijavo o izgubljenem ali ukradenem telefonu. Da postopek pohitrite, boste poterbovali IMEI številko telefona. Najdete jo lahko na embalaži ali garanciji telefona in v Google ali Apple aplikaciji za sledenje telefona.

Kako poiskati IMEI številko izgubljenega telefona.
  1. iPhone ima IMEI številko napisano na zadnji strani škatle.
  2. Pri Android telefonih se IMEI številka ponavadi nahaja na robu škatle.

Če vaš telefon uspešno izsledite in menite, da je bil ukraden, se obrnite na policijo. Tako se izognete nevarnosti, v katero bi lahko zašli, če bi telefon poskusili sami dobiti nazaj.

7. Zamenjajte gesla na računih povezanih s telefonom

Če telefona niste imeli zaklenjenega, ali menite, da ga uporablja kdo drug, zamenjajte gesla vseh računov, ki ste jih uporabljali na napravi. Ob menjavi gesla večina aplikacij ponuja tudi, da se odjavite v vseh prijavljenih napravah.

Po vseh opravljenih korakih ste na pravi poti, da dobite nazaj vaš izgubljeni telefon. Srečno!

Vam je članek pomagal? Delite ga z drugimi in pomagajte še komu.
Ste izgubili telefon?
Prijavite izgubljeni telefon v največji slovenski bazi izgubljenih in najdenih predmetov ter živali. Brez predhodne registracije! Prijava je preprosta in vam vzame le 2 minuti, objavo pa vidi na tisoče uporabnikov.
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Preberi več